Козлова Л. Н., Пискун Г. И., Корзан А. А. СУММАРНАЯ АНТИОКСИДАНТНАЯ СПОСОБНОСТЬ КЛУБНЕЙ КАРТОФЕЛЯ. Картофелеводство. 2018;26(1):39-45.
1. Киру, С. Д. Генетические ресурсы картофеля для новых направлений селекции / С. Д. Киру // Картофелеводство. Результаты исследований, инновации, практический опыт: материалы науч.-практ. конф. и координ. совещания «Научное обеспечение и инновационное развитие картофелеводства». – М., 2008. – Т. 1. – С. 49–56.
2. Ames, B. N. Oxidants, antioxidants and the degenerative diseases of aging / B. N. Ames, M. K. Shigenaga, T. M. Hagen // Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. – 1993. – Vol. 90. – P. 7915–7922.
3. The otential role of antioxidant vitamins in preventing cardiovascular diseases and cancers / S. Hercberg [et al.] // Nutrition. – 1998. – Vol. 4. – P. 513–520.
4. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products / Y. S. Velioglu [et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 1998. – Vol. 46. – P. 4113–4117.
5. Prospects for chemoprevention of cancers / R. Tamimi [et al.] // Journal of Internal Medicine. – 2002. – Vol. 251. – P. 286–300.
6. Lisinska, G. Potato Science and Technology / G. Lisinska, W. Leszczynski // Elsevier Science Publishers Ltd., Barking, Essex, UK, 1989. – 391 р.
7. Brown, C. Antioxidants in potato / C. Brown //American Journal of Potato Research. – 2005. – Vol. 82. – P. 163–172.
8. Andean potato cultivars (Solanum tuberosum L.) as a source of antioxidant and mineral micronutrients / C. M. Andre [et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 2007. – Vol. 55. – P. 366–378.
9. Determination of anthocyanins, flavonoids and phenolic acids in potatoes. I. Coloured cultivars of Solanum tuberosum L. / C. Lewis [et al.] // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 1998. – Vol. 77. – Р. 45–57.
10. Anthocyanin-rich red potato flakes affect serumlipid peroxidation and hepatic SOD mRNA level in rats / K. H. Han [et al.] // Biosci. Biotechnol. Biochem. – 2006. – Vol. 71. – P. 1356–1359.
11. Determination of anthocyanins, flavonoids and phenolic acids in potatoes. II. Wild, tuberous Solanum species / C. Lewis [et al.] // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 1998. – Vol. 77. – P. 58–63.
12. Rodriguez-Saona, L. Anthocyanin pigment composition of red-fleshed potatoes / L. Rodriguez-Saona, M. Giusti, R. Wrolstad // Journal of Food Science. – 1998. – Vol. 63. – Р. 458–465.
13. Reyes, L. Antioxidant capacity, anthocyanins and total phenolics in purple- and redfleshed potato (Solanum tuberosum L.) genotypes / L. Reyes, J. Miller, L. CisnerosZevallos // American Journal of Potato Research, 2005. – Vol. 82. – P. 271–277.
14. Jemison, J. Antioxidants in Red Potato Varieties / J. Jemison, M. Ellen Camire, M. Dougherty // Maine Potato Board – Research Report, 2009. – 7 р.
15. Colored potatoes dried for antioxidant-richvalue-added foods / B. Nayak [et al.] // Journal of food processing and preservation. – 2011. – Vol. 35. – P. 571–580.
16. Шанина, Е. П. Селекция на повышенное содержание антиоксидантов в картофеле / Е. П. Шанина // Современное состояние и перспективы развития картофелеводства: материалы IV науч.-практ. конф., Чебоксары, 2012 г. / ВНИИКХ им. А. Г. Лорха, КУП «Агро-Инновации». – Чебоксары, 2012. – С. 35–38.
17. Lachman, J. Red and purple potatoes – A significant antioxidant source in human nutrition / J. Lachman, K. Hamouz, M. Orsak // Chem. Listy. – 2005. – Vol. 99. – P. 474–482.
18. Al-Sailkhan, M. S. Antioxidant activity and total phenolics in different genotypes of potato / M. S. Al-Sailkhan, L. R. Howard, J. C. Miller // Journal of food science. – 1995. – Vol. 60, № 2. – P. 341–343.