Николаевич Л. Н., Згировская А. А., Борисовец Д. С. БИОЛОГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА КАРОТИНОИДОВ И ИХ ПРИМЕНЕНИЕ В РАЦИОНЕ ПИТАНИЯ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ЖИВОТНЫХ (ОБЗОР). Эпизоотология Иммунобиология Фармакология Санитария. 2023;(1):53-59.
1. Plant-derived polyphenols in sow nutrition: An update / J. Chen. [et al.] // Anim. Nutr. – 2023. – Vol. 12. – P. 96–107.
2. Гольдигейн, Н. Активные формы кислорода как жизненно необходимые компоненты воздушной среды / Н. Гольдигейн // Биохимия. – 2002. – Т. 67, № 2. – С. 194–204.
3. Чупахина, Г. Н. Природные антиоксиданты (физиологический аспект) / Г. Н. Чупахина, П. В. Масленников, Л. Н. Скрыпник. – Калининград : Изд-во БФУ им. И. Канта, 2011. – 111 с.
4. Дубинина, Е. Е. Антиоксидантная система плазмы крови / Е. Е. Дубинина // Укр. биохим. журн. – 1992. – № 2. – С. 3–15.
5. Dobrică, E. C. The involvement of oxidative stress in psoriasis: A systematic review / Е. С. Dobrică [et al.] // Antioxidants. – 2022. – Vol. 11, № 282. – Р. 1–32.
6. Соловьева, Л. П. Восстановление функциональной активности гемостаза у телят и поросят молочно-растительного питания, перенесших неблагоприятное средовое воздействие / Л. П. Соловьева, Т. В. Калыш, В. И. Замуравкин // Научное обозрение. Биологические науки. – 2019.– № 1. – Р. 56–61.
7. Effect of seasonal thermal stress on oxidative status, immune response and stress hormones of lactating dairy cows / Li, H. [et al.] // Animal Nutrition.– 2021.– Vol. 7, № 1. – Р. 216–223.
8. Lin, S. Effects of stocking density on oxidative stress status and mammary gland permeability in early lactating dairy cows / S. Lin, J. Liu, K. Wang, D. M. Wang // Animal Science Journal. – 2019. – Vol. 90, № 7. – Р. 894–902.
9. Cadenas, E. Mitochondrial free radical generation, oxidative stress, and aging / Е. Cadenas, К. Davies // Free Radical Biology and Medicine.– 2000. – Vol. 29. – P. 222–230.
10. Prepartum body condition score affects milk yield, lipid metabolism, and oxidation status of Holstein cows / W. Zhao [et al.] // Asian Australasian Journal of Animal Sciences. – 2019. – Vol. 12. – P. 1889–1896.
11. Role of oxidant-antioxidant balance in reproduction of domestic animals / S. Talukder [et al.] // Anim. Prod. Sci. – 2017. – Vol. 57. – P. 1588–1597.
12. Фомичев, Ю. П. Применение в питании молочных коров энерго-антиоксидантного комплекса и его влияние на продуктивность и качество молока / Ю. П. Фомичев, И. Ю. Ермаков // Молочное и мясное скотоводство. – 2021. – № 2. – С. 30–33.
13. Bacteriophage as an alternative to antibiotics promotes growth performance by regulating intestinal inflammation, intestinal barrier function and gut microbiota in weaned piglets / Y. Zeng [et al.] // J. Front. Vet. Sci. – 2021. – № 8. – P. 623–899.
14. Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer / M. Mirahmadi [et al.] // Biomed. Pharmacother. – 2020. – Vol. 129. – P. 110–459.
15. Costa-Rodrigues, J. Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? / J. Costa-Rodrigues, O. Pinho, O. P. Monteiro // Food Chem. – 2018. – Vol. 245. – P. 1148–1153.
16. Lycopene: Food sources, biological activities and human health benefits / U. M. Khan [et al.] // Oxidative Medicine and Cellular Longevity. – 2021. – Vol. 2021. – P. 1–10.
17. Research Progress on Lycopene in Swine and Poultry Nutrition: An Update / J. Chen [et al.] // Animals. – 2023. – Vol. 13, № 883. – P. 1–22.
18. Lycopene: From tomato to its nutraceutical use and its association with nanotechnology / G. C. Carvalho [et al.] // Trends. Food Sci. Technol. – 2021. – Vol. 118. – P. 447–458.
19. Srivastava, S. Lycopene; chemistry, biosynthesis, metabolism and degradation under various abiotic parameters / S. Srivastava, A.K. Srivastava // J. Food Sci. Technol. – 2015.– Vol. 52. – P. 41–53.
20. Arballo, J. Lycopene: A critical review of digestion, absorption, metabolism, and excretion / J. Arballo, J. Amengual, J. W. Erdman // Antioxidants. – 2021. – Vol. 10, №. 342 – P. 1–16.
21. Revealing the power of the natural red pigment lycopene / R. W. Kong [et al.] // Molecules. – 2010. – Vol. 15. – P. 959 –987.
22. Клебанов, Г. И. Антиоксидантные свойства ликопина / Г. И. Клебанов, А. Б. Капитанов, Ю. О. Теселкин // Биол. мембраны. – 1998. – Т. 15, № 2. – С. 227–237.
23. Dietary lycopene alters the expression of antioxidant enzymes and modulates the blood lipid profile of pigs / M.R. Fachinello [et al.] // Anim. Prod. Sci. – 2020. – Vol. 60. – P. 806–814.
24. Lycopene regulates production performance, antioxidant capacity, and biochemical parameters in breeding hens / B. Sun [et al.] // Czech. J. Anim. Sci. – 2014. – Vol. 59. – P. 471–473.
25. Dietary lycopene supplementation improves meat quality, antioxidant capacity and skeletal muscle fiber type transformation in finishing pigs / W. Wen [et al.] // Anim. Nutr. – 2022. – Vol. 8. – P. 256–264.
26. Sarker, M. T. Dietary lycopene supplementation could alleviate aflatoxin b1 induced intestinal damage through improving immune function and anti-oxidant capacity in broilers / M. T. Sarker [et al.] // Animals. – 2021. – Vol. 11, № 3165. – P. 1–6.