Сосновская А. А., Едимечева И. П., Ксендзова Г. А. Природные фенольные антиоксиданты для защиты льняного масла от окисления. Пищевая промышленность: наука и технологии. 2025;18(3):75-87.
1. Al-Madhagy, S. A comprehensive review of the health benefits of flaxseed oil in relation to its chemical composition and comparison with other omega-3-rich oils / S. Al-Madhagy, N. S. Ashmawy, A. Mamdouh [et al.] // Eur. J. Med. Res. — 2023. — V. 28. — 240. URL: https://doi.org/10.1186/s40001-023-01203-6.
2. Choe, E. Mechanisms and factors for edible oil oxidation / E. Choe, D. B. Vin // Compr. Rev. Food Sci. F. — 2006. — V. 5. P. 169–186. URL: https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2006.00009.x.
3. Frankel, E. N. Antioxidants in lipid foods and their impact on food quality / E. N. Frankel // Food Chem. — 1996. — V. 57. — P. 51–55. URL: https://doi.org/10.1016/0308-8146(96)00067-2.
4. Liu, R. Synthetic Phenolic Antioxidants: A Review of Environmental Occurrence, Fate, Human Exposure, and Toxicity / R. Liu, S. A. Mabury // Environ. Sci. Technol.– 2020.– V. 54.– P. 11706–11719. https://doi.org/10.1021/acs.est.0c05077.
5. Wu, L. Food additives: From functions to analytical methods / L. Wu, C. Zhang, Y. Long [at al.] // Crit. Rev. Food Sci. Nutr. — 2022. — V. 62(30). — P. 8497-8517. URL: https://doi.org/10.1080/10408398.2021.192982.
6. Yanishlieva, N. V. Stabilization of edible oils with natural antioxidants / N. V. Yanishlieva, E. M. Marinova // Eur. J. Lipid Sci. Technol. — 2001 — V. 103(11). — P. 752–767. URL: https://doi.org/10.1002/1438-9312(200111)103:11<752::AID-EJLT752>3.0.CO;2-0.
7. Viana da Silva, M. Synthetic and Natural Antioxidants Used in the Oxidative Stability of Edible Oils: An Overview / M. Viana da Silva, M. R. C. Santos, I. R. Alves Silva [at al.] // Food Rev. Intern. — 2021. — V. 38(sup. 1). — P. 1–24. URL: https://doi.org/10.1080/87559129.2020.1869775.
8. Li, A-N. Resources and Biological Activities of Natural Polyphenols / A-N. Li, S. Li, Y-J. Zhang [at al.] // Nutrients. — 2014. — V. 6(12). — P. 6020–6047. URL: https://doi.org/10.3390/nu6126020.
9. Rice-Evans, C. A. Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids / C. A. Rice-Evans, N. J. Miller, G. Paganga // Free Radic. Biol. Med. — 1996. — V. 20(7). — P. 933–956. URL: https://doi.org/10.1016/0891-5849(95)02227-9.
10. Kumar, N. Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications / N. Kumar, N. Goel // Biotechnol. Rep. (Amst). — 2019. — V. 24. — e00370. URL: https://doi.org/10.1016/j.btre.2019.e00370.
11. Kiokias, S. Phenolic Acids of Plant Origin — Review on Their Antioxidant Activity In Vitro (O/W Emulsion Systems) Along with Their in Vivo Health Biochemical Properties / S. Kiokias, C. Proestos, V. Oreopoulou // Foods. — 2020. — V. 9(4). — 534. URL: https://doi.org/10.3390/foods9040534.
12. Coumarins: Biology, Applications, and Mode of Action / eds. R. O’Kennedy, R.D. Thornes. — New York, U.S: John Wiley & Sons, 1997. — Р. 360.
13. Kadakol, A. Esculetin: A phytochemical endeavor fortifying effect against non-communicable diseases / A. Kadakol, N. Sharma, Y. A. Kulkarni, A. B. Gaikwad // Biomed. Pharmacother. — 2016. — V. 84. — P. 1442–1448. URL: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2016.10.072.
14. Yanishlieva, N. V. Antioxidative effectiveness of some natural antioxidants in sunflower oil / N. V. Yanishlieva, E. M. Marinova // Z. Lebensm. Unters. Forsch. — 1996. — V. 203(3). — P. 220–223. URL: https://doi.org/10.1007/bf01192867.
15. Omar, K. I. Stabilizing flaxseed oil with individual antioxidants and their mixtures / K. I. Omar, L. Shan, Y. L.Wang, X. Wang // Eur. J. Lipid Sci. Technol. — 2010. — V. 112(9). — P. 1003–1011. URL: https://doi.org/10.1002/ejlt.200900264.
16. Michotte, D. Linseed oil stabilisation with pure natural phenolic compounds / D. Michotte, H. Rogez, R. Chirinos, E. Mignolet // Food Chem. — 2011. — V. 129. — P. 1228–1231. URL: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.05.108.
17. Shadyro, O. I. Flaxseed oil stabilization using natural and synthetic antioxidants / O.I. Shadyro, A. A. Sosnovskaya, I. P. Edimecheva // Eur. J. Lipid Sci. Technol. — 2017. — V. 119, 1700079. URL: https://doi.org/ejlt.201700079.
18. Колар, М.Х. Натуральный антиоксидант — экстракт розмарина / М. Х. Колар, С. Урбанчич // Масла и жиры. — 2008. — Т. 3. — С. 26–28.
19. Nag, A. Stabilization of flaxseed oil with capsicum antioxidant / A. Nag // J. Am. Oil Chem. Soc. — 2000. — V. 77. P. 799–800. URL: https://doi.org/10.1007/s11746-000-0127-0.
20. Шадыро, О. И. Применение растительного сырья для защиты льняного масла от окисления / О. И. Шадыро, А. А. Сосновская, И. П. Едимечева // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Cер. аграр. навук. — № 1. — С. 121–126.
21. Abad, A. A robust stripping method for the removal of minor components from edible oils / A. Abad, F. Shahidi // Food Prod. Process. and Nutr. — 2020. — V. 2(1), P. 2–9. URL: https://doi.org/10.1186/s43014-019-0015-2.
22. ГОСТ Р 53160–2008 (ИСО 6886: 2006). Жиры и масла животные и растительные. Определение устойчивости к окислению (ускоренное испытание на окисление). — Введ. 01.01.2010. — М.: Стандартинформ, 2009. — 16 с.
23. СТБ ГОСТ Р 51487–2001. Масла растительные и жиры животные. Метод определения перекисного числа. — Введ. 01.11.2002. — Минск: БелГИСС, 2001. — 6 с.
24. ГОСТ 31933–2012. Масла растительные. Методы определения кислотного числа и кислотности (с Изменением N 1). — Введ. 01.01.2014. — М.: Стандартинформ, 2014. — 11 с.
25. СТБ 1869–2008 (ИСO 6885:2006). Жиры и масла животные и растительные Определение анизидинового числа. — Введ. 01.01.2009. — Минск: БелГИСС, 2008. — 15 с.
26. ГОСТ 5475-69 (ISO 3691:2013). Масла растительные. Методы определения йодного числа (с Изменениями N 1, 2). — Введ. 01.01.1970. — М.: ИПК Издательство стандартов, 2001. — 19-23 с.
27. CТБ ИСО 5509-2007. Жиры и масла животные и растительные. Приготовление метиловых эфиров жирных кислот. — Введ. 01.10.2007. — Минск: БелГИСС, 2007 — 20 с.
28. Herchi, W. Characterisation of the glycerophospholipid fraction in flaxseed oil using liquid chromatographymass spectrometry / W. Herchi, F. Sakouhi, S.Khaled [at al.] // Food Chem.– 2011. — V. 129. — P. 437–442. URL: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.04.096.
29. Chen, J. Structure-antioxidant activity relationship of methoxy, phenolic hydroxyl, and carboxylic acid groups of phenolic acids / J. Chen, J. Yang, L. Ma [at al.] // Sci. Rep. –2020. — V. 10(1). — 2611. URL: https://doi.org/10.1038/s41598-020-59451-z.
30. Pokorny, J. Antioxidant in food preservation. / J. Pokorny // Handbook of food preservation / eds. M. S. Rahman, M. Dekker. — New York (USA): CRC Press, 1999. — P. 309–337.
31. Kamal-Eldin, A. The chemistry and antioxidant properties of tocopherols and tocotrienols / A. Kamal-Eldin, L-A. Appelqvist // Lipids. — 1996. — V. 31. — P. 671–701. URL: https://doi.org/10.1007/BF02522884.
32. Quinn, P. J. Expansion of antioxidant function of vitamin E by coenzyme Q / P. J. Quinn, J. P. Fabisiak, V. E. Kagan // Biofactors. — 1999. — V. 9. — P. 149–154. URL: https://doi.org/10.1002/biof.5520090209.
33. Bandarra, N. M. Antioxidant synergy of α-tocopherol and phospholipids / N. M. Bandarra, R. M. Campos, I. Batista, M. L. Nunes, J. M. Empis // J. Am. Oil Chem.’ Soc. — 1999. — V. 76. — P. 905–913. URL: https://doi.org/10.1007/s11746-999-0105-4.
34. Moser, B. R. Efficacy of gossypol as an antioxidant additive in biodiesel / B. R. Moser // Renew. Energy. — 2012. — V. 40(1). — P. 65–70. URL: https://doi.org/10.1016/j.renene.2011.09.022.
35. Sakanashi, Y. Possible use of quercetin, an antioxidant, for protection of cells suffering from overload of intracellular Ca2+: a model experiment / Y. Sakanashi, K. Oyama, H. Matsui [et al.] // Life Sci. — 2008. – V. 83. — P. 164–169. URL: https://doi.org/10.1016/j.lfs.2008.05.009.