1. Flavonoid composition and antioxidant activity of tree peony (Paeonia section Moutan) yellow flowers / C. Li [et al.] // J. Agricult. Food Chem. – 2009. ‒ Vol. 57, N 18. ‒ P. 8496–8503. https://doi.org/10.1021/jf902103b
2. Кутровская, М. Н. О влиянии метеорологических факторов на фенологическое развитие древовидных пионов (Paeonia suffruticosa Andr.) на Южном берегу Крыма / М. Н. Кутровская, С. П. Корсакова // Бюл. Никитск. бот. сада. – 2006. – Вып. 93. – С. 28‒32.
3. Transcriptomic analysis of Paeonia delavayi wild population flowers to identify differentially expressed genes involved in purple-red and yellow petal pigmentation / Q. Q. Shi [et al.] // PLoS ONE. – 2015. – Vol. 10, N 8. ‒ P. e0135038. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0135038
4. Stern, F. C. A study of the genus Paeonia / F. C. Stern. – Royal Horticultural Society in London, 1946. – 274 p.
5. Halda, J. J. The genus Paeonia / J. J. Halda, J. W. Waddick. – Portland : Timber Press, 2004. – 226 p.
6. Виды рода Paeonia в условиях урбанизированной среды и перспективы использования их в современном градостроительстве / В. Ю. Мельников, К. Г. Ткаченко // Урбоэкосистемы: проблемы и перспективы развития: материалы 5-й междунар. науч.-практ. конф. (Ишим, 25‒26 марта 2010 г.) / отв. ред. Н. Н. Никитина. – Ишим, 2010. – С. 97‒98.
7. Zhao, D. Q. Recent advances on the development and regulation of flower color in ornamental plants / D. Q. Zhao, J. Tao // Front. Plant Sci. – 2015. ‒ Vol. 6. – Art. 261. – P. 1‒13. https://doi.org/10.3389/fpls.2015.00261
8. Phytochemical variation among the traditional Chinese medicine Mu Dan Pi from Paeonia suffruticosa (tree peony) / S.-S. Li [et al.] // Phytochemistry. – 2018. – Vol. 146. – P. 16‒24. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2017.11.008
9. Platelet anti-aggregatory and blood anti-coagulant effects of compounds isolated from Paeonia lactiflora and Paeonia suffruticosa / Y. K. Koo [et al.] // Pharmazie. – 2010. ‒ Vol. 65, N 8. – P. 624–628.
10. Determination of chemical variability of phenolic and monoterpene glycosides in the seeds of Paeonia species using HPLC and profiling analysis / C. He [et al.] // Food Chem. – 2013. ‒ Vol. 138, N 4. ‒ P. 2108–2114. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.11.049
11. Discovery of potent in vitro, neuroprotective effect of the seed extracts from seven Paeonia L. (peony) taxa and their fatty acid composition / D. Sevim [et al.] // Industrial Crops Products. – 2013. ‒ Vol. 49, N 8. – P. 240–246. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.05.001
12. Chemical profile and antioxidant activity of the oil from peony seeds (Paeonia suffruticosa Andr.) / Xin Yang [et al.] // Oxid. Med. Cell. Longevity. – 2017. – Vol. 2017. – Art. ID 1207139. https://doi.org/10.1155/2017/9164905
13. Zhou, L. Tree peony flower and diet therapy / L. Zhou // World Cuisine. – 2001. – Vol. 3. – P. 39.
14. Isolation and purification of four flavonoid constituents from the flowers of Paeonia suffruticosa by high-speed counter-current chromatography / X. Wang [et al.] // J. Chromatogr. A. – 2005. – Vol. 1075, N 1‒2. – P. 127–131. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.04.017
15. Screening of a polar extract of Paeonia rockii: composition and antioxidant and antifungal activities / P. Picerno [et al.] // J. Ethnopharmacol. – 2011. – Vol. 138, N 3. – P. 705–712. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.09.056
16. Antioxidant capacity of extract from edible flowers of Prunus mume in China and its active components / J. Shi [et al.] // LWT ‒ Food Sci. Technol. – 2009. – Vol. 42, N 2. – P. 477–482. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2008.09.008
17. Molecular mechanism of preventive effect of peony root extract on neuron damage / K. Sunaga [et al.] // J. Herbal Pharmacother. – 2004. – Vol. 4, N 1. – P. 9–20. https://doi.org/10.1080/j157v04n01_02
18. Ameliorative effects of paeoniflorin, a major constituent of peony root, on adenosine A1 receptor-mediated impairment of passive avoidance performance and long-term potentiation in the hippocampus / K. Tabata [et al.] // Biol. Pharm. Bull. – 2001. – Vol. 24, N 5. – P. 496‒500. https://doi.org/10.1248/bpb.24.496
19. Baytop, T. Tu ̈rkiyede bitkiler ile tedavi, geçmiste ve bugu ̧ ̈n [Therapy with medicinal plants in Turkey (past and present)] / T. Baytop. ‒ 2nd ed. – Istanbul : Nobel Tıp Kitabevleri, 1999. – 480 p.
20. Гайшун, В. В. Пион древовидный (Paeonia suffruticosa Andr.) в условиях Беларуси / В. В. Гайшун // Роль ботанических садов и дендрариев в сохранении, изучении и устойчивом использовании разнообразия растительного мира : материалы Междунар. науч. конф., посвящ. 85-летию Центр. бот. сада Нац. акад. наук Беларуси (г. Минск, 6–8 июня 2017 г.) : в 2 ч. / Нац. акад. наук Беларуси; Центр. бот. сад ; редкол. : В. В. Титок [и др.]. ‒ Минск : Медисонт, 2017. – Ч. 1. – C. 52‒54.
21. Чистова, Ю. И. Количественное определение суммы гидроксикоричных кислот в экстракте сбора одуванчика лекарственного травы и лопуха большого листа сухом / Ю. И. Чистова // Вестн. Смоленск. гос. мед. акад. – 2019. ‒ Т. 18, № 1. – С. 170‒176.
22. Analysis of antioxidative phenolic compounds in artichoke (Cynara scolymus L.) / M. Wang [et al.] // J. Agric. Food Chem. – 2003. – Vol. 51, N 3. – P. 601–608. https://doi.org/10.1021/jf020792b
23. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay / R. Re [et al.] // Free Radic. Biol. Med. – 1999. – Vol. 26, N 9–10. – Р. 1231–1237. https://doi.org/10.1016/s0891-5849(98)00315-3
24. Государственная фармакопея Российской Федерации. ‒ 13-е изд. ‒ М., 2015. – Т. 1. – 1470 с. – Режим доступа: http://193.232.7.120/feml/clinical_ref/pharmacopoeia_1_html/HTML/#1/z. ‒ Дата доступа: 31.01.2019.
25. Антиоксидантная и антирадикальная активность in vitro экстрактов травы Sanguisorba officinalis L., собранной в различные фазы развития / Е. М. Мальцева [и др.] // Медицина в Кузбассе. ‒ 2017.– T. 16, № 22. ‒ С. 32‒38.